Köra motorcykel, cross, eller moped?

Köra motorcykel, cross eller moped?

För den som är ny när det gäller motorcyklar kan det vara svårt att hålla reda på alla begrepp. Vad är till exempel skillnaden mellan en lätt och en tung motorcykel? Vad är egentligen en crossmotorcykel? Här ska vi försöka svara på de vanligaste frågorna när det gäller motorcykelvärlden. Om vi börjar med att definiera en motorcykel så kan man säga att det är ett motorfordon med en motor som är större än 50 cc (kubikcentimenter).

Motorcyklar kan vara tvåhjulsdrivna eller fyrhjulsdrivna och kan vidare delas in i kategorierna lätta, mellantunga och tunga. Lätta motorcyklar har en motoreffekt på max 11kW, och de mellantunga en motoreffekt på högst 35kW. Tunga motorcyklar har en obegränsad motoreffekt. Det finns olika regler när det gäller körkort och motorcykelinnehav. För att få köra alla typer av motorcyklar måste man vara minst 24 år, alternativt minst 20 år och haft körkort för mellanklassen i minst två år. Om du är intresserad av att betta kan du kolla in vår sida med betting på enduro och motocross.

Motorcyklar och mopeder

För att få köra moped i Sverige måste man ha fyllt 15 år. Man får då köra en moped med en hastighet av högst 25 km/h. Man behöver inget körkort för detta, något som dock behövs om man vill öka hastigheten till 45 km/h. Man får inte heller glömma bort att mopeden måste vara registrerad och ha registreringsskylt om man vill köra med den på allmän väg. Kolla in våra guider på denna sidan om du vill köra betting på motorsport.

Skillnaden mellan mopeder och motorcyklar är stor, även om det kan vara mycket bra att vara van vid moped om man i framtiden vill ta motorcykelkörkort. För den som är mer intresserad av motorsport så finns det också crossmotorcyklar, vilket är en slags motorcykel man kör med på banor istället för bland vanlig trafik. Denna sport är perfekt för den som vill lära sig kontrollera motorfordon och hantera dessa i relativt höga hastigheter. Det är en av de vanligaste motorsporterna att börja med för ungdomar innan man kanske går vidare till speedway och enduro. Även speedway kan du betta på så besök vår sida med betting på speedway om du är intresserad av det.

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *